pátek 28. dubna 2017

Protikuřácký nebo kuřácký zákon

 Hlasování o více jak 240 poslaneckých návrzích, opakované hlasování kvůli zpochybnění a pouhých 8 hlasů chybějících ke schválení. I takto dramaticky může vypadat (ne)průchod zákona Poslaneckou sněmovnou. Nejpřekvapivější pro předkladatele tzv. protikuřáckého zákona tehdejšího ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) ale byl fakt, že nezvedli ruku někteří koaliční poslanci za hnutí ANO.

„Poslanci ANO svým hlasováním záměrně zabránili přijetí vládního návrhu protikuřáckého zákona. Nahráli tím tabákové lobby a poškodili zájem občanů,“ tak se vyjádřil předseda vlády Bohuslav Sobotka o hlasování zástupců hnutí ANO.

 Předseda hnutí Andrej Babiš kontroval, že nedošlo k porušení koaliční smlouvy a že z protikuřáckého zákona se stal zákon kuřácký. Tímto prohlášením pravděpodobně směřoval k návrhu poslance Marka Bendy (ODS) o vybudování kuřáren v restauracích. Místopředseda vlády Babiš si neodpustil ani prohlášení, že jako vždy se jedná o podraz na hnutí ANO ze strany koaličních partnerů ČSSD
a KDU-ČSL.

 Tzv. protikuřácký zákon byl jako vládní návrh předložen znovu a nakonec prošel. Vejde v platnost letos 31. května na Světový den bez tabáku.

 Proč bylo nutné zákon prosadit v této podobě, zda bude fungovat a proč vládní poslanci za ANO původně ruku pro zákon nezvedli, jsem se zeptala zástupce třetí koaliční strany Jiřího Miholy
(KDU-ČSL). Rozhovor s ním si můžete přečíst a poslechnout na munimedia.cz v projektu Trafika. Jak zákon procházel hlasováním, si na stejném místě můžete prohlédnout na časové ose.
  
Kateřina Rumlová

Žádné komentáře:

Okomentovat